1. Novel-T Kennisbank
  2. Van onderzoek naar spin-off

6 aandachtspunten om je onderzoek naar de markt te brengen

Bij Novel-T is Niels de aangewezen persoon als het gaat om het beschermen van je vinding. In dit artikel vertelt hij over de zes punten waar je op moet letten als je je onderzoek naar de markt wilt brengen.

EEN PATENT AANVRAGEN

Een patent of octrooi is het exclusieve recht om je vinding beschikbaar te maken voor de industrie, of om je vinding te verkopen. Het is van belang dat je uitvinding een technisch karakter heeft. Daarnaast moet je aan de volgende drie punten voldoen om een patent te krijgen:
1. Het product moet nieuw zijn;
2. De vinding moet inventief zijn;
3. De vinding moet industrieel toepasbaar zijn.
Ook moet je als onderzoeker nadenken over meer zaken. Niels deelt de 6 belangrijkste punten waar je als onderzoeker op moet letten als je je onderzoek naar de markt brengt.

1. DEEL JE VINDING NIET TE VROEG MET HET PUBLIEK

“Onderzoekers zijn vaak enthousiast en willen iedereen over hun vinding vertellen, maar doe dit niet,” benadrukt Niels. “Door je vinding te vroeg te publiceren heb je in de meeste gevallen geen aanspraak op een patent, want dan is de vinding niet meer ‘nieuw’.” Zelfs het bespreken van je vinding op een conferentie kan ervoor zorgen dat je geen patent meer kan krijgen. Niels: “We snappen heel goed dat je je vinding wilt delen, en willen dit ook niet in de weg zitten, maar zorg dat je eerst naar het Knowledge Transfer Office (KTO) gaat voordat je het publiceert. Dan kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden.”

2. BEWIJS DAT JE VINDING WERKT

Een patent aanvragen is niet zomaar iets. Een belangrijke vereiste bij het KTO is een proof of principle, oftewel een bewijs dat je vinding werkt. “Een idee op papier is voor ons niet genoeg. Zorg dat je kunt aantonen dat jouw vinding in de praktijk uitgevoerd kan worden. Op deze manier sta je er beter voor,” vertelt Niels. Overigens is het niet zo dat je echt geen patent kan krijgen als je geen proof of principle hebt, maar het maakt het wel makkelijker.

3. JE HEBT (SOMS) EERDER EEN VINDING DAN JE ZOU VERWACHTEN

“Soms hebben onderzoekers het niet door dat ze een vinding hebben. Ze zijn vaak ver in hun onderzoek, waardoor het voor hun soms voelt dat ze maar kleine stapjes maken,” vertelt Niels. Hij vult aan: “Deze stapjes samen kunnen leiden tot het doen van een vinding. Soms eerder dan ze zouden denken.”

4. DENK NA OVER JE RECHTEN

Het is belangrijk om te beseffen dat er rechten verbonden zijn aan je uitvinding. Blijven de  rechten van je vinding bij jezelf of heeft een bedrijf de rechten? Niels: “De rechten kunnen bij 1 of meerdere bedrijven liggen. Zodra een bedrijf de rechten heeft, ben je zelf niet meer eigenaar van je vinding. Het is belangrijk dat je je hier bewust van bent.”

5. ZORG VOOR COMMITMENT

Na 2,5 jaar moet er een overdracht zijn van het patent naar de markt, anders wordt het patent niet doorgezet. Tijdens het schrijven van het patent, maar ook tijdens het zoeken naar een commerciële partner of het opzetten van een spin-off, kan de commitment het verschil maken. Niels: “Commitment bepaalt voor een groot deel hoe snel en soepel het algehele proces zal verlopen.”

6. VERZAMEL VOLDOENDE INFORMATIE

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over patenten. Zowel online als via het KTO. Niels: “We organiseren webinars die je helpen om je idee naar de markt te brengen, en je kan sparren met onze adviseurs. Neem je tijd, maar zorg dat je op tijd het KTO betrekt als je je idee naar de markt wil brengen.”

Het aanvragen van een patent via het KTO loopt altijd parallel met een businesstraject, waarbij een business developer kijkt welke kansen er in de markt zijn voor jouw product. Ben jij onderzoeker aan Saxion Hogeschool of de Universiteit Twente? En ben je klaar om jouw vinding naar de markt te brengen? Neem dan nu contact op met Niels Jansen of lees meer informatie over het aanvragen van een octrooi op deze pagina.