Alles wat je moet weten over de MIT-regeling

De subsidie voor MIT-Haalbaarheidsprojecten ondersteunt mkb’ers die aan het begin van een innovatieproces tegen problemen en vraagstukken aanlopen. We vertellen je alles wat je moet weten over deze regeling.

OPENING REGELING

Het is verstandig om voor de opening van de regeling al je plan klaar te hebben, zodat je op de dag zelf meteen je aanvraag kunt doen. De aanvraag en overige verplichte documenten, zoals offertes van kosten derden, bewijs van bankrekening, machtiging, etc. moeten dan klaar zijn om ingediend te worden. De regeling werkt namelijk op First Come, First Serve basis, dus zorg dat je je plan tijdig indient. Subsidiespecialist Leap kan je helpen bij het voorbereiden van de aanvraag.

VOOR WIE?

De MIT-regeling is speciaal voor mkb’ers. Hieronder valt: klein en middelgroot bedrijf met maximaal 250 medewerkers en jaaromzet lager dan €50 miljoen en/of balanstotaal van lager dan €43 miljoen.

WELKE PROJECTEN KOMEN IN AANMERKING?

  1. Het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie
    Bijv. deskresearch, literatuuronderzoek, patentonderzoek, marktverkenning, concurrentieanalyse, inventarisatie van beschikbare technologie en potentiële partners.
  2. Combinatie van haalbaarheidsstudie en experimentele ontwikkeling/industrieel onderzoek
    Bijv. bovenstaande gecombineerd met: het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden om bestaande producten/processen/diensten te verbeteren, het ontwikkelen van een prototype in labomgeving of het ontwikkelen van een bruikbaar (deel van een) prototype voor testen en validatie.

Let op: Een haalbaarheidsproject bestaat voor ten minste 60% uit haalbaarheidsstudie.

BELANGRIJKE VOORWAARDEN EN CRITERIA

  • Het project mag nog niet gestart zijn.
  • Haalbaarheidsprojecten zijn uitsluitend individueel aan te vragen.
  • Het project moet bijdragen aan een gezond, schoon en veilige regio door aan te sluiten op (één van) de maatschappelijke missies en de daarbij opgestelde Kennis- en InnovatieAgenda’s (KIA).
  • Projecten worden beoordeeld op basis van de mate van:
    • Innovativiteit: Is de innovatie uniek voor Nederland? Hoe groot is het onderscheidend vermogen ten opzichte van (internationale) ontwikkelingen of alternatieven?
    • Economisch perspectief: Is er een markt voor de innovatie en is dit haalbaar? Kan de aanvrager deze marktbenadering uitvoeren?

WAT ZIJN LOGISCHE VERVOLGSTAPPEN?

Bij een positief resultaat uit de haalbaarheidsstudie volgt vaak een ontwikkelingsproject. Deze kan mogelijk gesubisideerd worden middels de MIT R&D-samenwerkingssubsidie.

Meer weten? Je vindt meer MIT informatie op de website van subsidiespecialist Leap.