Je wil je nieuwe ideeën natuurlijk goed beschermen zodat niemand anders er met je geniale vondst vandoor gaat. Daarom is het goed om vanaf het begin van je innovatietraject na te denken over je octrooistrategie. Maar hoe doe je dat? En waar begin je?
Ga je aan de slag met het ontwikkelen van een nieuw product? Of ga je een van je processen op innovatieve wijze verbeteren? Dan wil je dit nieuwe idee natuurlijk goed beschermen zodat niemand anders er met je geniale vondst vandoor gaat. Daarom is het goed om vanaf het begin van je innovatietraject na te denken over je octrooistrategie. Maar hoe doe je dat? En waar begin je? Mark Jolink & Jaap Renkema van EP&C Patent Attorneys geven advies.
Voordelen van octrooien
Een octrooi beschermt niet alleen je vinding, maar het brengt nog meer voordelen met zich mee. Mark legt uit: “Met een octrooi wordt een vinding officieel jouw eigendom. En dat eigendom is belangrijk. Denk maar eens aan een huis: je zult waarschijnlijk eerder investeren in een grote verbouwing wanneer het huis van jou is, dan wanneer het een huurwoning betreft. Zo werkt dat ook met octrooien, want een investeerder zal eerder geld stoppen in jouw vinding wanneer het een exclusief eigendom is dan wanneer het van iedereen is. Door die exclusiviteit kun je ook hogere marges vragen in de markt, heb je dus een betere propositie richting investeerders en de klant, en verdien je ook makkelijker je investeringen terug.” Jaap voegt toe: “In Azië gaat het zelfs een stap verder: als je daar geen octrooi hebt, is het lastig om een voet tussen de deur te krijgen. Bovendien brengt een octrooi een stukje trots met zich mee, wat je medewerkers kan stimuleren. En vergeet als laatste de innovatiebox niet die belastingvoordelen met zich meebrengt. Daar heb je vaak een octrooi voor nodig en die voordelen kunnen aardig oplopen.”
Vroeg om tafel
Genoeg redenen dus om een octrooi serieus te overwegen in je innovatieproces. “Het liefst nog voor je innovatieproces,” zegt Jaap. “Bij het ontwikkelen van je businessstrategie vraag je jezelf af wat je wilt bereiken. De volgende vraag is: wat moet ik doen met m’n kennis om dat doel te behalen? Dan weet je welke innovatieslag je moet maken. Vergeet niet dat kennis 90% van de waarde van je bedrijf is. Het is dus geen gek idee om die kennis te beschermen met octrooien.” Dus hoe vertaal je die businessstrategie naar een octrooistrategie? Mark: “Ga vroeg om tafel met een octrooigemachtigde. Wij kunnen zien welke elementen in je businessmodel zitten waar je een patentaanvraag op kunt richten. Omdat een octrooigemachtigde op niveau mee kan praten, maar niet te diep in de techniek zit, kunnen we de techniek vanuit multidisciplinair perspectief bekijken. En soms zie je als ondernemer niet hoe bijzonder je vinding is. Dan vertellen ze tussen neus en lippen door wat ze hebben ontwikkeld, terwijl dat het belangrijkste patent kan worden. Dat soort dingen komen alleen boven tafel als je vroeg in gesprek gaat met een octrooigemachtigde.”
Klein beginnen
Naast dat een octrooigemachtigde vroeg ‘patentpotentie’ kan signaleren, ondersteunen ze ook bij andere zaken. Mark vertelt: “Samen kijken we welke aspecten van je innovatie beschermd kunnen worden met een octrooi. Heb je bijvoorbeeld een tussenproduct ontwikkeld, of een aanvulling op een bestaand product? Dan wil je daar ook een claim op. Bovendien zoeken we uit wat concurrenten al voor patenten hebben en of daar overlap in zit. Zo kunnen we een betere onderbouwing van de uitvinding formuleren. Meestal begin je klein en dien je eerst één aanvraag in. Later kun je dit uitbreiden naar andere landen.” Wat dat dan kost? Daar heeft Jaap een helder antwoord op: “Een octrooi kost niks, want het is een investering. Als je het ziet als een kostenpost, moet je het vooral niet doen. De kosten hangen bovendien altijd af van de details, maar voor de eerste 2,5 jaar moet je klaar zijn met 20.000 euro. Met een octrooi en een goed businessplan mag je er vanuit gaan dat je die investering terugverdient.”
Waarde in je kennis
Tot slot hebben Mark en Jaap nog een tip. Mark: “Ik kan het niet genoeg benadrukken, maar ga vroeg aan tafel en neem het serieus. Op die manier haal je het meeste uit de kennis die je in huis hebt.” Jaap vult aan: “Realiseer je hoe waardevol je kennis is. En bedenk dan dat kennisbescherming niet je core competence is. Ga dus vooral vroeg met een octrooigemachtigde in gesprek. Je waarde zit immers in je kennis.”
Aan de slag met het beschermen van je kennis ? Neem contact op met onze innovatieadviseur Bert Otter!