De regeling MIT-R&D-Samenwerkingsprojecten helpt je bij het verwezenlijken van je innovatie. Maar er komt nogal wat kijken bij de aanvraag. Wij verzamelden de 5 meest gestelde vragen, legden ze voor aan senior consultant Claudi van der Vegt van Leap.
DE 5 MEEST GESTELDE VRAGEN
Waar moet een MIT R&D Samenwerkingsproject aan voldoen?
Sinds dit jaar zijn er vier belangrijke criteria waarop je aanvraag wordt beoordeeld. Dat zijn de volgende vier:
- Technologische vernieuwing;
- Economische waarde;
- Kwalitatief en complementair samenwerkingsverband;
- Maatschappelijke impact aan de hand van de landelijk opgestelde Kennis en Innovatieagenda’s (KIA).
Bij het tweede punt is het van belang dat het project zorgt voor economische waarde, voor zowel de deelnemers in de samenwerking als voor de regionale economie.
Hoe kan ik de maatschappelijke impact van mijn project onderbouwen?
Bepaal waar het project een oplossing voor kan zijn en zoek de desbetreffende KIA-missie hierbij op. Geef zoveel mogelijk kwantitatieve onderbouwing met betrekking tot welk effect dit project kan bieden. Bijvoorbeeld zoveel procent CO2 besparing, reductie van zorgkosten, of versnelling doorlooptijden. Dit is natuurlijk afhankelijk van je project, maar probeer het zo conreet mogelijk te maken.
Wat houdt de samenwerking in?
Voor de MIT-R&D-Samenwerkingsprojecten is het een vereiste dat de aanvraag door een consortium wordt opgepakt van tenminste twee bedrijven. Het is belangrijk dat deze samenwerking verder gaat dan een klant-leverancier-relatie. Alle partijen dienen voor eigen rekening en risico tijd en geld in de ontwikkeling te steken, anders is er geen sprake van een samenwerking.
Kan een zuster- of dochterbedrijf meedoen als partner binnen het samenwerkingsproject?
Nee, de samenwerking moet bestaan uit niet onderling verbonden bedrijven. Het gelieerde bedrijf kan wel meedoen in het consortium, maar ontvangt dan geen subsidie.
Wat wordt er van je verwacht tijdens zo’n project?
Per regio verschilt het wat er van de projectpartners wordt verwacht.Over het algemeen zijn projectdeelnemers verplicht om een projectadministratie bij te houden van alle uren en kosten die gemaakt worden. Na afloop van het project moeten deze uren en kosten worden verantwoord door een vaststellingsverzoek of eindrapportage. Per regio kunnen daarnaast aanvullende eisen worden gesteld. Zo zijn projecten uit 2020 in Overijssel bijvoorbeeld verplicht om na een jaar een tussenrapportage in te dienen.
START MET JE AANVRAAG
Met deze kennis kun je beginnen met het opstellen van je aanvraag. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen, of kun je wel wat hulp gebruiken met je aanvraag? Neem dan contact op met subsidiespecialist Claudi van der Vegt.