Hoe begin je nou met innovatie? New business developers Martin Olde Weghuis en Jorieke Adolfsen laten je zien hoe je jouw ideeën een stap verder brengt in de Fuzzy Front End fase van innovatie.
Innovatie. Iedereen praat erover. Je leest de verhalen van trendwatchers. En je ziet collega- bedrijven op je tijdlijn slim inspelen op snelle veranderingen. Ondertussen wil je zelf ook graag verder met technologische innovatie in je bedrijf. Maar je bent druk. Met de waan van de dag, nieuwe opdrachten binnenhalen. En je bent er nog niet over uit welke van de ideeën die je hebt, je ook echt concreet mee aan de slag wilt. Welke de meeste potentie hebben om de markt mee te verrassen en te veroveren. Maar hoe begin je nou met innovatie? New business developers Martin Olde Weghuis en Jorieke Adolfsen laten je zien hoe je jouw ideeën een stap verder brengt in de Fuzzy Front End fase van innovatie.
WAT IS DE FUZZY FRONT END?
Innovaties beginnen over het algemeen in de Fuzzy Front End fase. “Het gebeurt maar zelden dat je ‘ineens’ een idee krijgt, een briljante ingeving” legt Jorieke uit. “Vaak gaat er een complex proces aan vooraf.” “En dat proces is niet rechtlijnig,” vult Martin aan. “Er is niet één manier waarop je tot een goed idee komt, dit verschilt voor ieder bedrijf. Dat proces brengt wat risico’s met zich mee. Het kost tijd, geld en je weet van tevoren niet wat het oplevert. Het is onzeker en warrig, en daarom noemen we het de Fuzzy Front End.” Ondanks dit warrige proces, zijn er volgens Martin en Jorieke wel een aantal stappen die je kunt volgen om innovatie een kickstart te geven.
STAP 1: BEPAAL JE STARTPUNT
Een open deur, maar begin bij het begin. Jorieke: “Wanneer wij een bedrijf ondersteunen in een innovatietraject, werken we eerst toe naar een heldere innovatiestrategie. Die moet antwoord geven op het echte probleem. Meestal zijn de trends in de markt, maatschappelijke thema’s, en technologische ontwikkelingen hier onderdeel van.” Martin vult aan. “Soms blijkt het knelpunt ook ergens anders te liggen, onderliggende problemen die eerst opgelost moeten worden. Wij kijken met een frisse blik naar zo’n situatie. Door onze ervaring kunnen we snel tot de kern komen,” zegt Martin. “Na zo’n eerste gesprek is het voor de ondernemer helder waar het probleem en de oplossingsrichting zitten.”
STAP 2: GA OP ONDERZOEK UIT
In de volgende stap ga je de potentie onderzoeken van je idee. Martin noemt deze stap de houtskoolschets. “Je maakt een ruwe schets van je markt, en omschrijft hoe jouw product of dienst het probleem oplost. Ook bepaal je hoe groot het probleem is en daarmee hoe groot de markt is. Wie is bereid voor deze oplossing te betalen, en hoeveel. Vervolgens doen we een snelle scan naar patenten en publicaties. Welke mogelijke productieprocessen zijn nodig en hoe ver zijn deze in ontwikkeling? Is het überhaupt mogelijk te schalen tegen een goede prijs? En last but not least: hoeveel kapitaal is er nodig en hoe lang is de time to market?” Jorieke: “Al deze vragen moeten eigenlijk aan de keukentafel beantwoord kunnen worden, en passen op de achterkant van een bierviltje. Wanneer grove cijfers en intuïtie hier samenkomen, kan de verdiepingsfase van start.”
STAP 3: BOUW DOOR OP DEZE KENNIS
Wanneer je de kern te pakken hebt, kun je je idee meer vorm geven. Dit doe je door de houtskoolschets verder uit te diepen. Aan de hand van verschillende aspecten test je je idee. “Kijk bijvoorbeeld naar strategische relevantie, product- en concurrentievoordeel, de aantrekkelijkheid van de markt, de technische haalbaarheid en andere relevante zaken. Hier denken we graag kosteloos in mee.” “Wanneer je meerdere ideeën hebt, kun je een scorekaart maken,” vult Jorieke aan. “Zo kun je snel zien welke ideeën de meeste potentie hebben.” Na deze analyse weet je of je idee de moeite waard is om verder uit te werken.
EN DAN?
Nu heb je één of meerdere ideeën voor je bedrijf. Maar een idee is nog geen innovatie. Toch geeft een concreet idee wel meer richting en ben je uit de Fuzzy Front End fase. Martin: “Met een concreet idee kun je aan de slag. Je vormt het om tot concept of prototype, wat je vervolgens kunt gaan valideren. En een gevalideerd concept kun je gaan vermarkten.” Je innovatie staat of valt dus met een goed idee. “Daarom is die Fuzzy Front End fase zo belangrijk. En zelf vinden we het altijd erg inspirerend om zo’n fase te doorlopen met een ondernemer!” Martin en Jorieke komen graag (digitaal) bij je langs om in de Fuzzy Front End fase te duiken. Ben je klaar voor innovatie? Make It Possible, en neem contact op!