Drie tips bij bedrijfsopvolging binnen je familiebedrijf

Wanneer de volgende generatie staat te popelen om het stokje van je familiebedrijf over te nemen, wil je natuurlijk dat dat proces goed verloopt. Machiel Gosschalk en Anne-Marie Nijman van BDO geven drie tips.

Wanneer de volgende generatie staat te popelen om het stokje van je familiebedrijf over te nemen, wil je natuurlijk dat dat proces goed verloopt. En daarbij gaat het niet alleen om het aanstellen van de volgende generatie als nieuwe leidinggevende, maar je moet ook nadenken over allerlei andere zaken. Hoe zorg je ervoor dat je dat in goede banen leidt? Machiel Gosschalk en Anne-Marie Nijman van BDO geven drie tips.

Tip 1: Start de discussie vroeg

Er zijn veel vragen die je moet beantwoorden wanneer je werk gaat maken van bedrijfsopvolging. Ga daarom vroeg het gesprek aan. “Je kunt niet vroeg genoeg beginnen daarmee,” zegt Machiel. “Je wil vooraf dat zaken geregeld zijn en dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Laat je je kinderen vroeg in het bedrijf werken of wil je dat ze eerst elders ervaring opdoen? En als de volgende generatie de leiding krijgt, krijgen ze dan ook het eigendom en zeggenschap, bijvoorbeeld? Er is een legio aan onderwerpen die je wilt bespreken zodat de pijnpunten naar boven komen.” Naast de rol van de nieuwe generatie, is de rol van de ‘vertrekkende generatie’ ook goed om te bespreken. 

Tip 2: Kies bewust voor een coach

Het is verstandig om in dit proces een coach in de arm te nemen. Anne-Marie: “Ik zeg altijd dat ik de ‘tissuekant’ doe van de fiscale zaken. Je hebt immers te maken met familiebanden, dus zaken liggen vaak gevoeliger. Wij doen daar een soort mediation in. Zo komt het wel eens voor dat de kinderen willen dat het bedrijf hoog ingeschat wordt zodat het veel waard is, maar je wilt ook dat ze het kunnen betalen en niet dat ze een strop opgehangen krijgen.” Machiel vult aan: “Een accountant heeft veel kwaliteiten, maar dit is andere koek. Als ondernemer moet je ook een klik hebben met je coach zodat alles op tafel komt. Het is immers niet makkelijk om over moeilijke zaken te praten. Door slechte communicatie mislukt opvolging vaak. Kies daarom in dit proces bewust voor een coach.” 

Tip 3: Zorg voor een goed testament

Over moeilijke zaken gesproken: is je testament wel op orde? Anne-Marie: “Hoe vervelend het ook is om erover na te denken, het is verstandig om te doen. Wij schuiven namelijk niet alleen aan wanneer mensen voornemens zijn om hun familiebedrijf over te dragen, maar soms ook wanneer het moet door een sterfgeval. Sommige ondernemers lijken te denken dat ze nooit doodgaan. Maar twee dingen zijn zeker in het leven: erfbelasting en dood gaan. Een goede ondernemer heeft dus een goed testament. Check ook elke drie tot vijf jaar of je testament nog aansluit bij de wet en of het nog past bij je wensen.”


Zelf aan de slag met de uitdagingen binnen je familiebedrijf? Dan is Family Next het programma voor jou. Kijk voor meer informatie op novelt.com/familynext of neem contact op met Petra Deterink

Interesse? Vul het formulier in en wij nemen contact op!