1. Novel-T Kennisbank
  2. Het starten en versnellen van je startup

Effectief pitchen in 5 stappen: Overtuig investeerders met je pitch

In een pitch vertel je kort wie je bent, wat je bedrijf doet, en probeer je mensen te overtuigen. Hoe beter je pitch, des te meer je kunt bereiken met je startup. Maar hoe bouw je nou een overtuigende pitch voor je investeerders op?

Peter Langela, Business Developer bij Novel-T vertelt hoe je dat doet.

1. Bepaal het doel van je pitch

Het feit dat je kunt vertellen wat je bedrijf doet, wil nog niet zeggen dat je een goede pitch hebt. ‘’Je kunt niet zeggen ‘ik heb dé pitch voor mijn bedrijf’,” vertelt Peter. Want bij elke pitch die je geeft is de pitch aangepast op het doel wat je op dat moment hebt. Je begint met de opbouw van je pitch dus aan het eind: met je doel. Dat kan een introductie met een persoon of bedrijf zijn, maar ook het binnenhalen van een investeerder of een klant. Zodra je het doel voor ogen hebt, ga je een call-to-action vormen. Wat vraag je nou precies? Vanaf dat moment ga je terug redeneren. Hoe zorg je ervoor dat je verhaal zo is opgezet dat je aan het einde van je pitch een ‘ja’ krijgt? Want daar gaat het uiteindelijk om.”

2. Zorg voor relevantie

Wanneer je je doel hebt bepaald, is het belangrijk dat je zorgt voor een relevant verhaal dat past bij je doelgroep. Peter: “Bij een investeringspitch is het bijvoorbeeld belangrijk om aan te gegeven of er wel een markt voor is. Want je kunt wel een probleem oplossen, maar hoe groot is het probleem? En voor wie is het een probleem? Daarnaast willen investeerder graag weten wie je team is. Zijn jullie in staat om dit probleem op te lossen? Heb je de juiste mensen aan boord? Verder raad ik aan om altijd iets te zeggen over welke concurrentie je hebt en met welk businessmodel je geld wilt verdienen. Een investeerder wil namelijk wel een goede inschatting kunnen maken of ze hun geld terug kunnen verdienen. Beantwoord dus de vragen die je publiek kan hebben.”

3. Bedenk een pakkende opener

Het belangrijkste is dat je impact maakt op je luisteraars, maar dat is niet altijd even makkelijk, weet Peter. “In de eerste 20 seconden beslist je publiek al of je verhaal interessant is of niet. Zorg dus voor de ‘wow-factor’, zodat je publiek denkt: ‘Hier wil ik meer over weten!’. Dat is belangrijk, want als je ze in het begin niet kan pakken, dan raak je ze direct kwijt voor de rest van je pitch. Begin bijvoorbeeld met een feitje over de oorzaak van je probleem. Zo kun je daarna meteen beginnen over je oplossing. Bijvoorbeeld: ‘Bijna wekelijks vliegt er een e-bikebatterij in brand. Met batterijen die bij bedrijven naast elkaar op bureaus worden opgeladen, is dit een groot risico. Daarom ontwikkelden wij een slimme locker waar je brand- en diefstalveilig je accu in kunt opladen.’ Met deze wow-factor krijg je mensen op het puntje van hun stoel.”

4. Anticipeer op vragen

Voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Een essentieel onderdeel van je voorbereiding is het anticiperen op eventuele vragen. Peter: “Welke vragen denk je na je pitch te krijgen? Als je al een back-up slide hebt voorbereid met de antwoorden op de eventuele vragen, dan kom je heel sterk voor de dag. Het is dus goed om met een aantal mensen je pitch te oefenen en te kijken naar welke vragen zij stellen.” 

5. Oefen, oefen, oefen

Heb je eenmaal je verhaal staan? Dan is het tijd om te oefenen. Peter vertelt: “Wees niet bang om fouten te maken of te oefenen voor anderen. Want als jij je onzeker voelt, komt het over alsof je wat te verbergen hebt of dat je niet helemaal achter je idee staat. Dat kun je voorkomen door veel te oefenen. Pak elke kans dat je kan om te gaan pitchen. Zorg het je tweede natuur wordt. Of je nou investeerders wilt aantrekken, nieuwe klanten binnen wilt slepen of ergens een presentatie moet geven, goed kunnen pitchen is essentieel in je startupreis.”


Meer leren over pitchen? Meld je dan aan voor de Startup Workshop.

Meteen meer leren over pitchen? Dit zijn de leestips van Peter.

  • What everybody is saying - Joe Navarro
  • Flip the script - Oren Klaff
  • The definitive book of body language - Allan & Barbara Pease 
  • De ted methode - Chris Anderson
  • Pitch anything - Oren Klaff