1. Novel-T Kennisbank
  2. Het starten en versnellen van je startup

Fiscale, juridische en administratieve structuur: hier moet je aan denken

Bjorn Veltkamp, fiscalist bij BDO Accountancy, Tax & Legal B.V., vertelt hoe je deze structuren op elkaar afstemt.

Voor een goedlopend bedrijf heb je meer nodig dan alleen een fantastisch idee en een businessplan. Want zodra je bij de KVK aanklopt, willen ze weten wat de rechtsvorm van je bedrijf is. Om daar een goede keuze in te kunnen maken, is het belangrijk dat je na hebt gedacht over de fiscale, juridische en administratieve structuur van je bedrijf. Bjorn Veltkamp, fiscalist bij BDO Accountancy, Tax & Legal B.V., vertelt hoe je dit proces aanpakt.

Voordat je aan de slag gaat, is het goed om te weten dat alle drie de structuren samenhangen met elkaar. Bjorn legt uit: “De keuze die je maakt in de rechtsvorm (juridisch), heeft invloed op je fiscale mogelijkheden, maar ook op de administratieve verplichtingen. Het belangrijkste is dat je je hier bewust van bent en passende keuzes maakt. Het is namelijk geen one-size-fits-all scenario waarin je een combinatie uit het schap kunt kiezen. Het is eigenlijk altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden bij jouw bedrijf, maatwerk dus.”

Begin bij je businessplan

Met zeeën aan opties, waar begin je dan? “Bij de oorsprong van jouw onderneming,” zegt Bjorn. “Namelijk je businessplan. Zorg dat je dat goed hebt staan en pel deze vervolgens met een juridische, fiscale en administratieve bril af. Welke potentiële juridische risico’s zijn er? Met welke belastingsoorten krijg je mogelijk te maken? En tot slot, welke kosten en opbrengstenstromen verwacht je? Uiteindelijk wil je dat jouw structuur je ontzorgt en je tegelijkertijd de ruimte biedt om alle kansen te benutten. Als je bijvoorbeeld een VOF hebt en er klopt een investeerder aan die graag aandelen wil kopen, dan kan dat niet. In zo’n geval beperkt je structuur je dus, in plaats van dat het je helpt.”

Stap voor stap

Bij elke keuze die je maakt, is het dus belangrijk om te kijken wat de gevolgen zijn van die keuze. Het kan dan lastig zijn om het overzicht te bewaken. “Een adviseur kan je daarbij helpen,” zegt Bjorn. “Zij weten als geen ander hoe de verschillende structuren zich tot elkaar verhouden en kunnen je helpen om je structuren aan te scherpen zodat ze naadloos op elkaar aansluiten. Dan krijg je een situatie die precies werkt voor jouw bedrijf.”

Tijdig bijsturen en repareren

Het advies is dus om zo vroeg mogelijk te beginnen met het opzetten van je structuren. Bjorn: “Achteraf repareren kost veel meer tijd en gaat ook vaak gepaard met hogere kosten. Zorg er dus voor dat je in het begin goed de tijd ervoor neemt; deze (tijds)investering betaalt zich dubbel en dwars terug.” Het kan natuurlijk voorkomen dat je al wat stappen verder bent met je bedrijf en twijfelt of de gekozen structuren nog wel passen bij jouw organisatie. De zomerperiode is vaak een tijd waarin je je strategie opnieuw onder de loep kunt nemen. “Neem dan ook de tijd om je huidige juridische, fiscale en administratieve structuur te evalueren, eventueel met een adviseur. Dan kun je na de zomer weer goed van start.”

Meteen aan de slag? Neem contact op met BDO