1. Novel-T Kennisbank
  2. Het starten en versnellen van je startup

In 4 stappen naar een sterk merk voor je startup

Waar begin je met het bouwen aan je merk? Cindy Marsman, manager marketing & communicatie bij Novel-T vertelt welke stappen essentieel zijn om tot een sterk merk te komen.

Je weet het zeker: jouw innovatie gaat de wereld beter maken. Dit moet iedereen weten! Maar hoe ga je dat bereiken? Kortom: waar begin je met het bouwen aan je merk? Cindy Marsman, manager marketing & communicatie bij Novel-T vertelt welke stappen essentieel zijn om tot een sterk merk te komen.

Stap 1: Zorg voor een scherpe propositie

Voordat je volop aan de slag gaat met het maken van een logo of zelfs maar de naam voor je bedrijf kiest, is het belangrijk dat je je propositie helder hebt. “Dat is de basis voor je merk,” zegt Cindy. “Je klanten willen een oplossing voor hun probleem, dus dat moet je goed scherp hebben in je propositie. Je klant of eindgebruiker is de basis voor alles wat je doet. Wat ik vaak zie bij tech startups is dat de techniek achter de oplossing centraal staat en dat ze het lastig vinden om de vertaalslag te maken richting de gebruikers. Stel jezelf dus de vragen: wie ben je als bedrijf? Welk probleem los je op? En wat is je missie? Zorg dat je dat helder voor ogen hebt, want daar kun je je naam en logo op baseren.” 

Stap 2: Kies je naam

Je weet nu waar je voor staat en waar je voor gaat. Nu is het nog de vraag onder welke naam je dat gaat doen. Cindy: “Om naar de markt op te gaan, heb je zeker al een naam nodig. Je hoeft op dit punt nog geen fancy brand te hebben, dus gebruik je contactmomenten ook om te peilen wat bij de klant past. Want dat is belangrijk: de naam van je bedrijf moet je klanten aanspreken. Het is dus helemaal geen gek idee om een potentiële klant te betrekken in een brainstorm over je bedrijfsnaam. Zet een paar creatievelingen en potentiële klanten bij elkaar en neem je propositie als uitgangspunt. Zelf ben ik ook altijd te porren voor zo’n sessie!” 

Stap 3: Ontwerp je merk

Wanneer je een naam hebt, is het tijd om je merk visueel te maken met een logo. “Neem je propositie en naam mee naar een ontwerper om een logo te maken,” adviseert Cindy. “Je kunt zelf een logo in elkaar knutselen, maar als je er geen gevoel voor hebt, doet het afbreuk aan het vertrouwen wat je potentiële klant in je bedrijf heeft. Je logo is het eerste visuele wat iemand van je ziet, dus daar mag je best in investeren.” En dat hoeft geen astronomisch bedrag te zijn: zo was de wereldberoemde swoosh van Nike slechts 35 euro. Met een sterk logo heb je een goede basis voor je merk. 

Stap 4: Wees vindbaar

Maar met alleen een naam en een logo ben je er nog niet, weet Cindy. “Nu je een naam en een logo hebt, hoef je nog niet te beginnen aan een hele huisstijl met een brandbook. Dat komt later wel. Focus eerst op goed vindbaar zijn. De basis daarvoor is een website. Ook voor je website geldt: zorg dat je dit professioneel aanpakt. Een website hoeft tegenwoordig niet duur te zijn, en een student of iemand uit je omgeving kan je helpen met de dingen waar je zelf misschien niet goed in bent, zoals programmeren of teksten schrijven. Zorg vervolgens dat mensen je website kunnen vinden. Wees aanwezig op de social media kanalen waar je klanten ook zitten. Je wilt namelijk dat mensen over je praten, ook online. Regelmatig berichten plaatsen helpt om de aandacht vast te houden.” 

Je merk laten groeien

Met een scherpe propositie, een knallende naam met bijpassend logo en een goede vindbaarheid online, ben je klaar om je merk te laten groeien. Tijd om te werken aan je customer journey, imago, identiteit en schaalbaarheid. Weten hoe? Download dan onze Marketing Roadmap infographic. Voor wanneer je nog niet zover bent, heeft Cindy nog een laatste tip. “Begin klein, maar begin goed. Je kunt het zo groot maken als je wilt, maar daar komen ook kosten bij kijken. Houd het dus simpel, maak goede afspraken met samenwerkingspartijen en zorg voor een plan. Wij kunnen altijd met je meekijken met je plan en je adviseren over je marketingactiviteiten. Daarbij blijf je zelf in lead, want het blijft tenslotte jouw merk.”

Klaar voor de volgende stap? Download de infographic.