Geld komt nog altijd niet uit de lucht vallen. Een toekenning van een subsidie dus ook niet. Dus hoe zorg je ervoor dat jouw aanvraag positief beoordeeld wordt en geld in de la brengt voor je project?
Senior consultant Claudi van der Vegt van Leap en onze kapitaalexpert Vincent Heutinck vertellen je hoe je succesvol een subsidie kunt aanvragen.
1. ZORG DAT JE PROJECT HELDER IS
Voordat je begint met het schrijven van je aanvraag, zorg je ervoor dat je je project helder hebt. Claudi: “Meestal heb je wel een idee, maar zorg dat je het hele project scherp hebt. Wat is het doel? Wat is de aanleiding van het project? En welke stappen ga je ondernemen?” Naast dat je project helder geformuleerd moet zijn, is een duidelijk beeld van de financiën in je organisatie ook essentieel. Vincent: “Wanneer je weet hoe je er financieel voor staat en wat je project gaat kosten, weet je hoeveel je moet vragen.”
2. KIES EEN PASSENDE SUBSIDIE
Vervolgens verken je je opties. “Wacht op een subsidie die past bij je project en ga niet je project ombuigen naar een subsidie,” vertelt Claudi. “Denk bijvoorbeeld niet: 'Oh, de MIT R&D Samenwerkingsprojecten staat nu open. Laat ik een partner bij m’n project zoeken.' Dan verklein je namelijk de kans van slagen van je project. Een subsidieadviseur kan je helpen bij het maken van een keuze, want zij weten welke subsidies eraan zitten te komen.” Is er geen subsidie die goed aansluit op je project? Dan kun je ook nog naar andere opties kijken. “Naast subsidies zijn er nog veel meer mogelijkheden om financiering te krijgen voor je innovatie,” zegt Vincent.
3. SCHRIJF JE PROJECTPLAN
Heb je een passende subsidie gevonden, dan ga je aan de slag met het schrijven van je projectplan. En hoewel ieder projectplan anders is, zijn er wel altijd dezelfde onderdelen die je erin moet verwerken. Claudi: “De subsidievertrekker heeft vaak een aantal doelstellingen waar je project aan moet voldoen. Het moet bijdragen aan de maatschappij. Daarnaast vragen ze vaak om een innovatief project. Het komt wel eens voor dat er meerdere aanvragen binnen een bepaald onderwerp zijn, bijvoorbeeld dat verschillende bedrijven een e-learning willen ontwikkelen. Je aanvraag wordt dan gerangschikt: hoe innovatiever, hoe beter.” Ook moet je businessmodel logisch zijn. Vincent: “Is er vraag naar je project? Welk verdienmodel pas je toe? Zorg ervoor dat je projectplan concreet is en dat je alles goed onderbouwt.” Subsidieverstrekkers zijn immers altijd op zoek naar de must-have projecten, niet de nice-to-have projecten.
4. MAAK DE AANVRAAG COMPLEET
Met een volledig projectplan, ben je bijna bij een goede aanvraag. De laatste stap is het controleren van je aanvraag. “Vaak volgt er vanuit de subsidieverstrekker een compleetheidstoets,” vertelt Claudi. Zorg er dus voor dat je weet welke documenten je moet aanleveren voor het indienen van een aanvraag. Controleer tot slot of je aanvraag helder is en niet om de zaken heen draait. “Subsidieadviseurs helpen je ook bij die check,” zegt Claudi. “En soms komt het voor dat de subsidieverstrekker nog aanvullende vragen heeft. Dan ondersteunen we daar ook bij.”
HULP NODIG BIJ DE AANVRAAG?
Met deze vier stappen zorg je voor een goede subsidieaanvraag. Daar gaat even tijd inzitten, dus hulp is daarbij geen overbodige luxe. “Een ondernemer moet ondernemen,” zegt Vincent. “Je bent al druk genoeg met je bedrijf. Het kan dus handig zijn om hulp in te schakelen bij een subsidieaanvraag, zodat je dat uit handen kunt geven.” Claudi: “De innovatie kan zo mooi zijn, maar die moet wel goed uit de verf komen in zo’n aanvraag. En omdat wij weten hoe het spelletje gespeeld wordt, kunnen we de juiste snaar raken.”
Ben je klaar om een subsidie aan te vragen voor je project? Neem contact op met kapitaal expert Albert-Jan de Croes. Voor meer informatie over de MIT R&D ga je naar novelt.com/mit