Wat zijn de eerste stappen richting een circulaire onderneming? Rabobank’s Sustainable Business Developer David van Lynden en Novel-T’s Business Developer en ecoloog in opleiding Jorieke Adolfsen geven advies.
De Rijksoverheid wil een volledig circulaire economie in 2050. Dat betekent dat de kans groot is dat je de komende jaren een aantal aanpassingen moet doorvoeren in je organisatie. Maar hoe pak je zo’n grote opgave nou aan? Oftewel: wat zijn de eerste stappen richting een circulaire onderneming? Rabobank’s Sustainable Business Developer David van Lynden en Novel-T’s Business Developer en ecoloog in opleiding Jorieke Adolfsen geven advies.
Neem je proces onder de loep
Om eventuele onduidelijkheden uit de wereld te helpen: duurzaam is niet per se circulair. Jorieke: “Wanneer je het hebt over circulariteit, gaat het echt om hoe je de kringloop gesloten kunt maken. Je kijkt dus naar de grondstoffen en materialen die je in je gehele proces gebruikt, waar die vandaan komen, en of je die kunt hergebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een fantastisch pand hebben met 0 op de meter, maar wanneer je je productieproces niet onder de loep hebt genomen, ben je wel duurzaam bezig maar heb je nog geen circulaire onderneming. Begin dus bij je proces: wat gaat er allemaal in en uit? Welke materialen gebruik je en zijn daar duurzame alternatieven voor te bedenken? Misschien kun je zelfs iets verdienen aan je afvalstromen, of past een ander businessmodel beter. Begin in ieder geval met het maken van een plan zodat je circulariteit op de lange termijn kunt borgen in je bedrijf.”
Circulaire businessmodellen
Dat plan is natuurlijk voor elk bedrijf weer anders. In 2022 klopten meer dan 300 ondernemers aan bij Rabobank’s Circulair Ondernemen Desk met hun vragen over circulair ondernemen. David vertelt: “Er zijn drie businessmodellen waar de meeste vragen over komen. Het eerste is verlengen van de levensduur van producten. Hoe langer grondstoffen gebruikt worden, hoe duurzamer dat is. Dit gaat vaak hand in hand met het repareren, refurbishen en hergebruiken van materialen. Het tweede is het sluiten van kringlopen door terugwinnen en hergebruik van grondstoffen, door recycling en upcycling. Zo kan er een nieuwe grondstof van gemaakt worden waardoor we minder materialen uit de aarde hoeven halen. Het derde businessmodel is het circulair ontwerp, waarbij een product wordt gemaakt met het einde van de levensduur in gedachten. Zo kan een product aan het einde van z'n levensduur uit elkaar gehaald worden en kun je alle onderdelen opnieuw gebruiken. Of dat het wordt gemaakt van biobased grondstoffen die na gebruik kunnen opgaan in de biologische kringloop. In een circulaire economie zou productontwikkeling altijd moeten starten vanuit circulair ontwerp."
Circulair word je niet alleen
Natuurlijk heeft zo’n verandering naar een circulaire onderneming ook wat voeten in de aarde. Jorieke: “Ondernemers vergeten vaak dat het ook een mentaliteitsverandering is. Niet alleen intern, maar ook bij je klanten. Neem je klanten dus mee in het proces. Zo zorg je ervoor dat je klanten snappen waarom je bepaalde keuzes maakt. Vergeet ook niet dat je als bedrijf niet alleen producten verkoopt, maar dat je ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt om het bewustwordingsproces in gang te zetten.” David onderstreept net als Jorieke het belang van samenwerken, ook in de keten. “Circulair word je nooit alleen,” zegt hij. “Samenwerken is dan ook cruciaal en het aansluiten bij de juiste netwerken helpt om relevante samenwerkingspartners te vinden.”
Zelf aan de slag en wil je een keer sparren? Neem dan contact op via e-mail met de Circulair Ondernemen Desk. Ben je al een stap verder en wil je werken aan je plan? Dan is het Business Verkenningsprogramma iets voor je. Novel-T biedt dit programma als non-profit kosteloos aan.