Valideer je innovatieve businesscase

Je idee staat vast en je propositie is gereed. Dus nu de markt op, toch? Niet niet voordat je je innovatie hebt gevalideerd en getest. New business developers Martin en Jorieke vertellen je hoe een validatieproces in z’n werk gaat.

HET BELANG VAN VALIDATIE

Laten we bij het begin beginnen: wat is valideren eigenlijk en waarom is het belangrijk? Jorieke: “Valideren betekent eigenlijk ‘goedkeuren’. Je hebt een idee in je hoofd, maar je weet niet of het werkt. In de Fuzzy Front End fase werk je naar een minimaal concept of prototype toe waarmee je de volgende fase in kunt gaan. Het validatiemoment zorgt ervoor dat je echt weet dat je concept klaar is om verder ontwikkeld te worden.” Dit is belangrijk, want door deze zorgvuldige check weet je zeker dat je niet onnodig tijd, geld en energie steekt in een innovatie die niet werkt of waar niemand op zit te wachten.

READINESS LEVELS

Je kunt je innovatie valideren door te kijken naar de Readiness Levels. Hierbij geef je antwoord op verschillende vragen binnen de thema’s markt, technologie, intellectueel eigendom en opschaling. Je geeft ze een score op een schaal van 1 tot 10. “Denk bijvoorbeeld aan vragen als: is de technologie gereed? Voldoet het concept aan alle vooraf gedefinieerde functionaliteiten? Als er nog het een en ander moet gebeuren, scoor je die vraag bijvoorbeeld met een 6,” vertelt Martin. Kom je een aspect tegen dat je nog geen voldoende kunt geven? Dan ga je daarmee aan de slag. Met een gemiddelde score van 6-7 heb je je zogenaamde ‘minimal viable product’ of concept en kun je door naar de volgende fase. “Maatwerk is hierbij echt belangrijk,” zegt Jorieke. “Bij de ene innovatie is de techniek belangrijker, terwijl het bij de andere innovatie van belang is dat je de juiste mensen in je team hebt om het product te kunnen vermarkten. Daarom richten wij ons niet alleen op de technologie, maar ook op de andere Readiness Levels zoals de Market Readiness, Investment Readiness en Manufacturing Readiness.”

ZET DE ROZE BRIL AF

“Kortgezegd ben je tijdens het validatieproces bezig met het managen van de risico’s. Je wilt niet in een volgende fase geconfronteerd worden met verrassingen die je innovatie de nek omdraaien,” zegt Jorieke. Tijdens dit proces is het handig om te zorgen voor iemand die je scherp houdt. Jij bent namelijk overtuigd van de waarde van je innovatie, maar de kans is aanwezig dat je door een roze bril kijkt. “Jorieke en ik zorgen voor de kritische blik in dit proces,” zegt Martin. “We werken altijd met de ondernemer mee en zorgen ervoor dat we je bedrijf goed leren kennen. En dan zorgen we voor eyeopeners door het stellen van onconventionele vragen.” Martin vervolgt: “Ik kijk daarbij vaak naar het technische aspect en Jorieke weet de juiste vragen te stellen als het gaat om het innovatieproces zelf en duurzaamheid, in de breedste zin van het woord. Zo vullen we elkaar goed aan.”

VERTROUW OP JE INTUÏTIE

Het validatieproces is niet gedaan in een of twee gesprekjes. “We werken altijd intensief samen met de ondernemer, vaak wel 2 à 3 keer per week.” zegt Martin. Jorieke bevestigt: “Uiteraard is de periode van het proces afhankelijk van je situatie en de technologie waarmee je werkt. Je bent bezig met het verzamelen van bewijs dat je innovatie écht kan werken. In dat proces zul je steeds nieuwe twijfelpunten tegenkomen, die je vervolgens moet oplossen.” Martin en Jorieke helpen ondernemers met het wegnemen van deze risico’s en met het maken van snelheid in dit proces, zodat je concurrentie je niet inhaalt. Hun gouden tip is dan ook om open te blijven staan voor feedback op je idee – hoe geniaal je het ook vindt. “Blijf creatief en blijf reflecteren,” zegt Martin. Jorieke vult aan: “En vertrouw op je intuïtie. Blijf op je pad en houd je doel voor ogen. Dan kun je – na het valideren – je product doorontwikkelen en vermarkten!”