Marcel McCombs, verzekeringsadviseur bij Rabobank, vertelt wanneer je moet nadenken over verzekeringen voor je organisatie en hoe dat proces eruitziet.
Je bent lekker bezig met je startup en staat op het punt om je product te ontwikkelen. Hoe verleidelijk het ook is om je met de spannende aspecten bezig te houden tijdens het bouwen, er is ook iets anders wat je in je achterhoofd moet houden: verzekeringen. Marcel McCombs, verzekeringsadviseur bij Rabobank, vertelt wanneer je moet nadenken over verzekeringen voor je organisatie en hoe dat proces eruitziet.
Wanneer je begint met ondernemen, is een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Wanneer je schade veroorzaakt aan derden, wil je dat je daar iets voor geregeld hebt. Een onderdeel van die verzekering is de productaansprakelijkheid. “Deze is erg relevant voor startups met een eigen product,” vertelt Marcel. “Stel dat een klant flink wat schade oploopt door het niet goed functioneren van jouw product. Dan wil je niet dat je de kosten voor die schade zelf moet ophoesten. Dat brengt de continuïteit van je onderneming in gevaar, en afhankelijk van de rechtsvorm van je onderneming kun je in privé ook failliet gaan. Dat kun je voorkomen met een verzekering.”
Timing is key
Geen gek idee dus, zo’n verzekering. Maar wat is dan het juiste moment om zo’n verzekering af te sluiten? “Het hoeft nog niet meteen wanneer je je inschrijft bij de KVK, maar dat is wel een goed moment om er alvast over na te denken. Zorg er in ieder geval voor dat je er vroeg bij bent,” zegt Marcel. “Houd er in een zo vroeg mogelijk stadium rekening mee wat je risico’s zijn en breng deze in kaart. Soms zie ik dat een product al gelanceerd wordt en dat de ondernemer er dan pas over nadenkt. Dan ben je te laat en loop je als ondernemer onnodig risico. Laat nog voor je test en pilotfase experts meedenken over de risico’s en het worst case scenario. Dat is bij de ene ondernemer natuurlijk groter dan bij de ander, maar het moment om na te denken over een verzekering is hetzelfde.”
Het proces
Het proces wat volgt, is ook maatwerk. We nemen ChargeHyve als voorbeeld. “Dat was een heel mooi proces,” zegt Marcel. “De ondernemer, Jorg Wellink, had ons tijdig betrokken, nog voordat hij zijn pilots startte. Dat is vaak ook nodig, omdat veel opdrachtgevers voor zo’n pilot een aansprakelijkheidsverzekering eisen. Dan moet je de risico’s dus al in kaart hebben gebracht, anders loopt de deal mogelijk vertraging op. Of nog erger, dan gaat de deal helemaal niet door. Als ondernemer zit je hier niet op te wachten. Je kijkt dus naar wat je product is, wat het kan, en wat daar de eventuele gevolgen van zijn. In Jorgs geval heeft hij een brandveilige kluis voor e-bikebatterijen. Wanneer die tijdens de pilot niet goed blijkt te werken, is het worst case scenario dat het bedrijfspand afbrandt. En omdat het product nieuw is, is er geen historische data waar de verzekeraar op terug kan vallen bij het bepalen van het risico. We hebben dus veel informatie nodig over het product om een passende verzekering af te sluiten. Zorg dus dat je zo veel mogelijk informatie voorhanden hebt met betrekking tot materialen, testresultaten, etc.”
Zorg voor voldoende informatie
Dat is dan ook Marcel’s belangrijkste tip: zorg dat je de informatie kunt aanleveren die van je gevraagd wordt. “En houd vol. Trek op tijd aan de bel, maar houd er ook rekening mee dat een verzekering niet binnen een dag geregeld is. Dat betekent niet dat je alle risico’s al hoeft te weten voordat je met ons in gesprek gaat. Vaak komen er weer hele nieuwe risico’s boven tafel waar je zelf misschien nog niet aan hebt gedacht. Dat is alleen maar goed, want daar is je verzekeringsadviseur voor. Ga dus vooral tijdig het gesprek aan zodat je weet wat je kunt verwachten en je op tijd een passende verzekering hebt.”
Ook aan de slag met het inschatten van je verzekeringsrisico’s? Neem contact op met de verzekeringsadviseurs van de Rabobank. Let op: voor het afsluiten van producten van de Rabobank dien je klant te zijn of klant te worden.