Zo maak je gebruik van expertise van kennisinstellingen voor je bedrijf

Team lead Novel-T SMART Yvonne Kholmy vertelt op welke manier je gebruik kunt maken van de expertise van kennisinstellingen voor je bedrijf of maatschappelijke organisatie.

Een kennisinstelling kan veel meer voor je bedrijf zijn dan enkel een leverancier van stagiaires of afstudeerders. Want achter de deuren van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten gaat een wereld aan mogelijkheden voor je bedrijf schuil. Team lead Novel-T SMART Yvonne Kholmy vertelt op welke manier je gebruik kunt maken van de expertise van kennisinstellingen voor je bedrijf of maatschappelijke organisatie. 

Waarschijnlijk denk je al gauw aan een stageopdracht wanneer je een vraagstuk hebt binnen een bedrijf. “Maar veel opdrachten zijn eigenlijk niet geschikt als stage,” weet Yvonne. “Daarom kijken wij met Novel-T SMART naar de vraag achter de vraag. Soms is het antwoord er al bij andere bedrijven, of soms bij een lectoraat. Daarom zorgen we altijd voor een goede vraagarticulatie, zodat we er samen achter komen welke vorm het meest geschikt is voor de opdracht. Dat kan dan bijvoorbeeld een stage zijn, maar ook een onderwijsopdracht, een creathon of zelfs een bijbaan. En met een passende opdracht levert het vrijwel altijd nieuwe kennis en inzichten op. De huidige generatie heeft een andere werkethos en achtergrond. Hierdoor kunnen zij de vertaler zijn van wat je als bedrijf nodig hebt en wat je doelgroep wilt. Studenten zorgen voor een frisse blik en een nieuwe dynamiek op de werkvloer.” 

De juiste match

Maar waar vind je de beste student voor je vraagstuk? Yvonne: “Dat doen wij voor je! Wij hebben de juiste ingangen bij de kennisinstellingen - van mbo tot universiteit. Daardoor kunnen wij het matchproces op ons nemen voor de ondernemer. Eerlijk is eerlijk, wij worden ook wel eens van het kastje naar de muur gestuurd, maar wij hebben toegang tot omwegen en sluiproutes die niet snel toegankelijk zijn voor de ondernemer. Zo staan wij in direct contact met businesspoints, innovatiehubs, docenten en professoren. Bovendien zijn onze student advisors vaak zelf actief in het studentenleven bij verenigingen. Zij kunnen dus snel andere studenten aanhaken en activeren. Daarnaast kunnen studenten zich ook rechtstreeks aanmelden bij onze studentenpool. Ze laten ons weten wat hun achtergrond is qua opleiding en interesses en hun beschikbaarheid. Bij een nieuwe opdracht checken we als eerste de lijst met beschikbare studenten zodat we snel een match kunnen maken.” 

Grote uitdagingen

Ook bij grotere opdrachten kun je de expertise van kennisinstellingen benutten. Denk daarbij aan een creathon als Create Tomorrow, of Challenge Based Learning, waarbij de opdracht onderdeel uitmaakt van het curriculum van een opleiding. “Zo is er bij Saxion het Multiply project. Daarin werken momenteel zo’n 90 studenten aan meerdere opdrachten van bedrijven. Als ondernemer heb je dan direct contact met de student en krijg je er nieuwe ideeën voor terug. Ook bij de Universiteit Twente maken we veel gebruik van dit onderwijsconcept. Studenten gaan binnen het curriculum aan de slag met complexe uitdagingen uit de maatschappij. Daarom is challenge based learning win-win: de student leert werken in een professionele setting en jij krijgt er ook iets voor terug.” Zo zijn er dus meerdere manieren om in contact te komen met studenten en de expertise vanuit kennisinstellingen - kosteloos. “Er zijn ook marktpartijen die challenges verzamelen en er studenten aan koppelen,” legt Yvonne uit. “Maar omdat wij een non-profit organisatie zijn kunnen wij kosteloos meedenken én de challenges en creathons organiseren. We vragen alleen commitment en tijd van de ondernemer.”

Heb je ook een uitdaging op de plank liggen waar je wel een frisse blik op kunt gebruiken? Neem contact op met Yvonne!

Lees ook de ervaringsverhalen van ondernemers die je voor gingen. 

Olde Kalter
Innovatiehub Tubbergen
ABI