Zo start je met het digitaliseren van je productieomgeving

Hoe zorg je ervoor dat processen nog sneller gaan dan ze nu doen? Door digitalisering. Innovatie adviseur en digitaliseringsexpert Jeroen Wevers vertelt wat het belang is van digitalisering in je productieomgeving en hoe je daarmee begint.

In een wereld die alsmaar verandert, wil je snel kunnen schakelen. Dus hoe zorg je ervoor dat processen nog sneller gaan dan ze nu doen? Door digitalisering. Innovatie adviseur en digitaliseringsexpert Jeroen Wevers vertelt wat het belang is van digitalisering in je productieomgeving en hoe je daarmee begint.

De voordelen van digitaliseren

Digitalisering is het antwoord op meerdere vragen binnen je bedrijf. Jeroen: “Allereerst helpt digitalisering je om je keten te kunnen verkorten. Productieketens zijn soms lang, waardoor er veel kans is dat er iets fout gaat in het proces. Ook kan de kwaliteit afnemen wanneer je veel schakels hebt. Door een aantal stappen in je interne proces te digitaliseren, kun je de keten verkorten, wordt de kans op fouten kleiner en kun je een stuk flexibeler werken.” Bovendien helpt dat wanneer je kampt met personeelstekort. “Door processen te digitaliseren heb je minder handjes nodig. Daarbij is het handig om onderin de keten te beginnen en daar gebruik te maken van robotisering. Op die manier kun je een tekort aan programmeerders opvangen door één persoon meerdere robots te laten opereren.”

Nieuwe businessmodellen

Naast het verkorten van je keten en het opvangen van personeelskrapte, biedt digitalisering ook mogelijkheden voor nieuwe businessmodellen. Jeroen legt uit: “Je krijgt ineens veel meer inzicht in je data, waardoor je onder andere je afvalstromen in kaart kunt brengen, betere kwaliteitscontroles kunt doen, of servitization toe kan passen. Kijk bijvoorbeeld naar Aebi Schmidt. Zij verkopen zoutstrooiers, die normaliter alleen in de winter inkomsten opleveren. Door digitalisering toe te passen hebben ze meer inzicht in wanneer de strooimachines onderhoud nodig hebben, waardoor ze het kunnen verkopen met de nieuwe belofte ‘schone wegen’. Gemeenten sluiten een servicecontract af en worden compleet ontzorgd in onderhoud. Op die manier hebben ze een veel constantere geldstroom door het hele jaar. Dat begint dus bij een stukje digitalisering.”

Het begint met een plan

En dat begin kan soms lastig zijn. “Tegenwoordig kun je vrijwel alles digitaliseren, dus het is lastig te bepalen waar je moet beginnen,” zegt Jeroen. “Veel bedrijven beginnen bij productieautomatisering om aan de vraag te voldoen. Maar anderen pakken juist de voorkant waarbij ze de webshop goed inrichten. Dat betekent wel dat je ook je productieproces moet optimaliseren. Het belangrijkste is dat je een plan hebt en dat je weet waar je naartoe wilt. Vraag jezelf dus steeds af: waar ga ik mee bezig? Wat pak ik eerst beet?”

Kennis en financiële middelen

De moeilijkheid zit in de nieuwe kennis en financiële middelen die je nodig hebt voor een digitaliseringsslag. Jeroen: “Traditionele maakbedrijven deden veel met de hand, maar met robotisering ziet je productievloer er compleet anders uit - en het werkt ook anders. Maar of je nou in mensen investeert of in machines, het staat of valt met je businesscase. Zorg dat je eerst die strak hebt en kijk dan naar de financieringsopties. Je plan is belangrijk, want zomaar iets proberen werkt niet en is te kostbaar. En omdat stilzitten geen optie is, kun je het beste beginnen met kleine stapjes zetten. Zo bouw je kennis en ervaring op in je organisatie. Het vraagt namelijk ook veel van je mensen, dus zorg dat het gedragen wordt door je organisatie. Op die manier blijf je vorderingen maken richting een toekomstbestendige organisatie.”

 

Zelf aan de slag en kun je wel wat hulp gebruiken in het maken van je businesscase? Ben je nog zoekende naar de juiste stappen in je plan, of ben je al op zoek naar financieringsopties? Plan een gratis en vrijblijvend gesprek met Jeroen!